Sender Policy Framework (afgekort SPF) is een protocol dat tot doel heeft te helpen spam te verminderen. Men hoopt spam te verminderen door vast te stellen of de verzender van een mailbericht gerechtigd is om een bericht te verzenden.

Binnen het SPF protocol wordt aan het DNS-record een extra informatieveld van een domein toegevoegd. In dit record wordt vermeld welke mailservers namens dit domein mail mogen verzenden. Staat een mailserver niet in deze opsomming en verzendt deze toch mail met het betreffende domein als afzender, dan wordt de mail als onrechtmatig beschouwd.

Hoe stel je een SPF record in?

Een SPF record instellen kan best gebeuren door de domeinnaambeheerder.  Het instellen gebeurd via het DNS controlepaneel.

Test je instellingen!

Je domeinbeheerder kan een externe test uitvoeren om te checken dat alles naar behoren werkt: