Hoe groot moeten afbeeldingen zijn voor mijn website?

Pixels

Om een afbeelding scherp te kunnen tonen op je website, moet hij groot genoeg zijn. Het formaat van een digitale foto wordt uitgedrukt in pixels. Op plaatsen waar je foto's kan uploaden, worden de minimale pixels altijd aangegeven.
Voor kleinere foto's, vragen we meestal een minimale breedte van 640 pixels en een minimale hoogte van 480 pixels
Banners worden een stuk groter getoond. Daarvoor vragen we een minimale breedte van 1920 pixels.

Wat met de DPI instellingen?

DPI (dots per inch) is een instelling van een digitaal fotobestand dat gebruikt wordt om pixels om te zetten naar een fysieke maat (centimeter, inch, ...). Ter illustratie: een foto met een breedte van 1200 pixels met een DPI van 300, zal uitkomen op een breedte 4 inch wanneer hij wordt afgedrukt.
Deze berekening hoeft op een scherm niet gemaakt worden, omdat schermen enkel werken met pixels. Toch bestaat er nog de aanname dat foto's opgeslagen moeten worden in 72 DPI voor het web. Dit is een misconceptie die voorkomt uit het feit dat vroeger schermen effectief ook 72 pixels per inch toonden. Een foto printen op 72 DPI resulteerde dus in exact dezelfde grootte als de foto op je scherm bekijken. Met de verscheidenheid aan schermen en formaten die er vandaag gebruikt worden, is dit cijfer irrelevant geworden.
In het kort: DPI instellingen hebben geen invloed op hoe de afbeelding op het web getoond wordt, enkel pixels zijn van belang!