POP of IMAP? Welk type configuratie past bij jou?

IMAP  (Internet Message Access Protocol) en  POP  (Post Office Protocol) zijn protocollen waarmee je jouw e-mail kunt configureren in jouw mail client en je jouw boodschappen kunt beheren vanuit dat programma.

Het verschil tussen IMAP en POP

Bij IMAP worden acties rechtstreeks toegepast op je mailbox-server.
Lees je een e-mail op je telefoon, dan is die meteen als gelezen gemarkeerd op je mailbox-server.

Bij POP worden de e-mails naar je toestellen gedownload en je beheert ze lokaal .
Lees je een e-mail op je telefoon, dan blijft die op ongelezen staan op je mailbox-server. Dat is waarom je mogelijk heel wat ongeopende mail aantreft wanneer je via webmail inlogt.

Wanneer kiezen voor IMAP?

IMAP is aanbevolen  indien je jouw mail op verschillende toestellen gebruikt . Lees je een boodschap op jouw laptop, dan zal die ook als ‘Gelezen’ gemarkeerd zijn op jouw iPhone / iPad. Zend je een boodschap vanop jouw laptop, dan zal die ook in de ‘Verzonden’ map verschijnen op jouw iPhone / iPad en andere toestellen.

Wanneer kiezen voor POP?

POP is sterk aangeraden in volgende situaties:
  1. Wanneer je een  plaatselijk archief  wil bijhouden van jouw boodschappen. Zo voorkom je dat mail van de oude server gewist wordt wanneer je van mail hosting provider verwisselt.
  2. Wanneer de  grootte van jouw mailbox beperkt  is en je jouw mails plaatselijk wil bewaren.
  3. Wanneer je er zeker van wil zijn dat je een  back-up kopie  hebt van jouw mails op de servers, voor het geval je per vergissing iets belangrijks zou wissen.
Tip: je kan mails automatisch verwijderen bij een POP-configuratie. Sommige e-mailprogramma’s laten je toe om gedownloade mails toch te verwijderen van de mailbox-server zodat die niet vol geraakt. Dit is belangrijk om te weten, dus controleer je configuratie.