Richtlijnen voor afbeeldingen op je website

Richtlijnen voor afbeeldingen op je website

Er zijn verschillende aspecten aan een website die impact hebben op de performantie, waarvan afbeeldingen een van de grootste zijn, vanwege hun bestandsgrootte. Om de grootte te beperken, maak je een afweging van kwaliteit versus performantie. Hierbij een aantal richtlijnen om niet te veel in te boeten op vlak van performantie:

Gebruik van afbeeldingen

Vraag je in eerste instantie af of het nodig is om een afbeelding te gebruiken om de boodschap over te brengen. Een full width banner kan er visueel aantrekkelijk uitzien, maar kan evengoed ervoor zorgen dat relevante content uit het gezichtsveld geduwd wordt.

Bestandsformaat afbeeldingen

Afbeeldingen op het web worden opgeslagen in JPG, PNG of GIF. Omdat GIF erg beperkt is is kleuren die je kan gebruiken, gebruik je over het algemeen JPG of PNG. De keuze tussen de 2 maak je op de volgende wijze:

  • Gebruik PNG wanneer je afbeelding weinig verschillende kleuren heeft of transparantie nodig heeft. Over het algemeen wordt het voor logo’s en iconen gebruikt.
  • Gebruik JPG voor fotomateriaal. JPG is erg geschikt voor het opslaan van beelden met erg veel verschillende kleuren.

Voor meer verdieping raad ik dit artikel aan.

Optimaliseer je afbeeldingen

Om je beelden website proof te maken kan je onderstaande tools gebruiken:
iLoveIMG kan je gebruiken afbeeldingen te optimaliseren maar heeft ook extra tools (croppen, resizen,...)

Tiny PNG is handig om je afbeeldingen te optimaliseren.

Totale paginagrootte

Bij het inladen van een pagina moeten verschillende assets gedownload worden om de pagina op te bouwen, waaronder de afbeeldingen. Probeer de totale grootte van een pagina altijd onder 2MB te houden. Ideaal is minder dan 1MB.

Om de grootte te vinden, gebruiken we de ‘developer tools’ van de browser Google Chrome. Navigeer naar de pagina waarvan je de grootte wil weten en klik op de volgende toets(en):

Windows: F12
Mac: Command + Option + i

Het venster opent zicht aan de onderkant van je scherm. Navigeer naar het ‘Network’ tab en zet ‘Disable cache’ aan. Ververs dan de pagina met de volgende toetsen:

Windows: Control + F5
Mac: Command + Shift + R

Je zal nu zien dat er een lijst verschijnt van alle assets die gedownload worden op de pagina. Wanneer de lijst klaar is, zie je vanonder rechts hoeveel data er gedownload is.



    • Related Articles

    • Afbeeldingen verkleinen voor websites

      Op een website is het aan te raden om de afbeeldingen zo klein mogelijk te integreren in het CMS. Websitesnelheid is namelijk een belangrijke ranking factor.  Om afbeeldingen te optimaliseren voor websites kan je deze tool gebruiken:  ...
    • Hoe groot moeten afbeeldingen zijn voor mijn website?

      Pixels Om een afbeelding scherp te kunnen tonen op je website, moet hij groot genoeg zijn. Het formaat van een digitale afbeelding wordt uitgedrukt in pixels. Op plaatsen waar je een afbeelding kan uploaden, worden de minimale pixels altijd ...
    • Broken links checken op je website

      Wat zijn broken links?  Broken links zijn links die niet werken. Deze broken links, ook wel dead links, geven een foutmelding in de vorm van  error 404. Het kan hierbij om interne links gaan, maar ook om externe links. Wanneer je op een zogenoemde ...
    • Google maps op je website

      Om Google maps op je website te integreren hebben we een API key nodig. Deze API key kan je opvragen via de website van Google Maps Platform. Google maps API KEY aanvragen Ga naar de Google Maps Platform om je API key aan te vragen. Hier kan je je ...
    • DNS records instellen voor je Sitemanager website

      Om je Sitemanager website LIVE te zetten moeten er 2 DNS records ingesteld te worden in het DNS controlepaneel. Indien wij je domeinnaam in beheer hebben doen wij dit uiteraard. Indien je domeinnaam via een externe partner in beheer is dien je ...